Tag: Ч

ЧАВДАРСКИ, Ванчо

ЧАВДАРСКИ, Ванчо (с. Владимирово, 3. Ⅲ 1930 – Бризбејн, Австралија, 9. Ⅹ 2001) – диригент. Дипломирал диригирање на Белградската музичка академија (проф. Ж. Здравковиќ), а специјализирал во Германија и САД. Добитник е на втора награда на меѓународниот натпревар на млади диригенти во Ливерпул, Англија. Од 1965 до 1970 …

ЧАВДАРСКИ, Ванчо Прочитај »

ЧАДИКОВСКА-АНАСТАСОВА, Снежана

ЧАДИКОВСКА-АНАСТАСОВА, Снежана (Скопје, 20. Ⅺ 1950) – пијанистка. Својот прв настап на концертниот подиум го бележи на 12. ⅩⅠⅠ 1972 г. и оттогаш е постојано присутна на македонската музичка сцена. До 1984 г. е претежно солист, а потоа и пијано-придружник на голем број македонски и странски музички уметници. …

ЧАДИКОВСКА-АНАСТАСОВА, Снежана Прочитај »

ЧАДЛОВСКИ, Ѓорѓи Глигоров

ЧАДЛОВСКИ, Ѓорѓи Глигоров (Скопје, 1. Ⅲ 1943) – невропсихијатар. Мед. ф. завршил во Скопје (1967), а во 1969 г. се вработил на Психијатриската клиника. Специјализирал (1973) и докторирал (1982) во Скопје. Особена преокупација му е психофармакологијата и болестите на депресијата. Бил директор на Клиничкиот центар (1989–1995) и на …

ЧАДЛОВСКИ, Ѓорѓи Глигоров Прочитај »

ЧАКАЛАРОВ, Васил

ЧАКАЛАРОВ, Васил (с. Смредеш, Костурско, 1874 – Костурско, 20. Ⅶ 1913) – револуционер, војвода, учесник во Илинденското востание. Завршил прогимназија. Бил осуден и лежел во Корчанскиот затвор (1893), успеал да избега и заминал во Бугарија. Борис Сарафов (1900) го ангажирал и го испратил во Грција за организирање канал …

ЧАКАЛАРОВ, Васил Прочитај »

ЧАКАЛАРОСКИ, Кочо Петров

ЧАКАЛАРОСКИ, Кочо Петров (Крушево, 24. Ⅳ 1948) – интернист-нефролог, редовен проф. на Мед. ф. во Скопје. Раководител на Одделението за интензивно нефролошко лекување и нега на болни, генерален секретар на Здружението на нефролозите на СФРЈ, секретар на МЗНДТВО и претседател на Здружението на нефролозите на РМ. Автор е …

ЧАКАЛАРОСКИ, Кочо Петров Прочитај »

ЧАКАР, Јасмина

ЧАКАР, Јасмина (Битола, 4. Ⅶ 1939) – пијанист. Дипломирала на Музичката академија во Загреб (Д. Лукиќ, 1963). Магистрирала на ФМУ во Скопје (В. Крпан, 1976). Професор на ФМУ (19672003). Концертирала како солист и во различни состави, во РМ и во повеќе европски земји. Особено активен и ценет пијано-соработник, …

ЧАКАР, Јасмина Прочитај »

ЧАКАР, Петар

ЧАКАР, Петар (Струга, 1912 – 1995) – публицист, драматург, истражувач на културното минато. Извесно време ја раководел манифестацијата Струшки вечери на поезијата. Пишувал драми, од кои изведени му се: „Туѓината тага голема“ во Детроит од наши иселеници (1940) и едночинката „Орлите на Македонија“ од Струшкото културно-уметничко друштво (1944). …

ЧАКАР, Петар Прочитај »

ЧАКЕЉА, Михо

ЧАКЕЉА, Михо (Дубровник, 9. И 1909 – Скопје, 12. Ⅳ 1977) – архитект, редовен професор на Архитектонскиот факултет во Скопје. Дипломирал на Архитектонскиот отсек на Техничкиот факултет во Белград (1933). Освен педагошката работа, развил богата проектантска и урбанистичка активност. Учествувал на повеќе анонимни архитектонски конкурси. Се занимава и …

ЧАКЕЉА, Михо Прочитај »

ЧАКМАКОВ, Антон Митов

ЧАКМАКОВ, Антон Митов (Дојран, 28. Ⅱ 1909 – Скопје, 31. ⅩⅠⅠ 1967) – гинеколог, акушер, редовен проф. на Мед. ф. Учесник во НОБ. Дипломирал на Мед. ф. во Белград (1936). Специјализи рал гинекологија и акушерство во Скопје и во Софија (1942), каде што и хабилитирал. Се усовршувал во …

ЧАКМАКОВ, Антон Митов Прочитај »

ЧАКОВ, Михаил

ЧАКОВ, Михаил (Гуменџа, 16. Ⅲ 1873 – Софија, 17. Ⅸ 1938) – учител, илинденски војвода. Завршил Ⅵ клас гимназија во Солун. Бил учител во с. Тумба, Ениџевардарско. Во ТМОРО влегол од 1897 г. Бил во четата на М. Попето (1899 –1900), потоа самостоен војвода во Петричко, Драмско, Серско, …

ЧАКОВ, Михаил Прочитај »

ЧАКШИРИ

ЧАКШИРИ – дел од машка народна носија. Биле изработувани од сура или бела клашна, а некаде и од црна. Биле кроени со должина до глуждовите, а на долниот дел се закопчувале со капаци. Околу џебовите и рабовите биле украсувани со црни гајтани. Празничните чакшири во горниот дел биле …

ЧАКШИРИ Прочитај »

ЧАЛГИИ ВО МАКЕДОНИЈА

ЧАЛГИИ ВО МАКЕДОНИЈА (тур. çалги – инструмент) – оркестар од персиско-арапско потекло, на Балканот донесен од Османлиите. Чалгиското музицирање се практикувало во градските средини. Составен од четири инструменти: виолина, кларинет, лаута (ут) и дајре. Варијантата на македонската чалгија настанала преку мешање на ориенталните елементи (нерамноделните ритми, зголемена секунда …

ЧАЛГИИ ВО МАКЕДОНИЈА Прочитај »

ЧАЛНИК

ЧАЛНИК – бела правоаголна невестинска крпа, со димензии 100 х 35 или 150 х 20 цм. Го носеле невестите на денот на свадбата и краток период по свадбата. Бил истка ен од бел тенок памук, нашарен со хоризонтални прачки. На краиштата бил орнаментиран со шарки од бојадисан памук

ЧАЛНИК Прочитај »

ЧАЛОВСКА, Лилјана Ахилова

ЧАЛОВСКА, Лилјана Ахилова (Софија, 3. ⅩⅠⅠ 1920 – Скопје, 20. Ⅶ 1997) – комунистички деец, борец, новинар, политичар, општественик и поетеса. Завршила средно училиште, а потоа заминала на студии во Белград. Била член на СКОЈ (од 1939) и на КПЈ (од 1940), еден од лидерите на македонското студентско …

ЧАЛОВСКА, Лилјана Ахилова Прочитај »

ЧАЛОВСКИ, Тодор

ЧАЛОВСКИ, Тодор (Гостивар, 23. Ⅷ 1945) – поет, литературен критичар, есеист и преведувач. Основно образование завршил во Галичник, гимназија учел во Скопје и Гостивар, а дипломирал на Филолошкиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Работел како новинар во весниците „Студент-ски збор“, „Вечер“ и „Нова Македонија“, …

ЧАЛОВСКИ, Тодор Прочитај »

ЧАМО, Едхем

ЧАМО, Едхем (Требиње, 30. ⅩⅠⅠ 1909 – Сараево 25. Ⅺ 1996) – ветеринар, редовен проф. на В. ф. во Сараево (од 1950), академик. Дипломирал на В. ф. во Загреб (1938), каде што се здобил и со степенот доктор на ветеринарна медицина (1948). Учесник е во НОБ од 1941 …

ЧАМО, Едхем Прочитај »

ЧАПАРОСКИ, Љубомир Трајков

ЧАПАРОСКИ, Љубомир Трајков (с. Галичник, 8. Ⅲ 1938 – Скопје, 10. Ⅷ 1999) – спец. интернист-ревматолог, редовен проф. на Мед. ф. во Скопје (од 1989). Мед. ф. и специјализација завршил во Скопје, а докторирал во 1976 г. Од 1974–1980 бил шеф на Ревматолошкиот центар (Интерна клиника), од 1980 …

ЧАПАРОСКИ, Љубомир Трајков Прочитај »

ЧАПАРОСКИ, Радослав Трајков

ЧАПАРОСКИ, Радослав Трајков (с. Галичник, 2. Ⅸ 1936) – васкуларен хирург, редовен проф. на Мед. ф. во Скопје. Дипломирал на Радослав Чапароски Мед. ф. (Скопје, 1961), специјализирал општа хирургија (Скопје, 1968), работел на Клиниката за торако-васкуларна и срцева хирургија (1962–2003). Супспецијализација за васкуларна хирургија завршил во Прага (1974). …

ЧАПАРОСКИ, Радослав Трајков Прочитај »

ЧАПЈИ

ЧАПЈИ (Ардеидае) – фамилија средно големи птици од редот штрковидни птици (Цицонииформес), од кои во Македонија се присутни осум видови: воден бик или букавец (Ботаурус стелларис), пурпурна чапја (Ардеа пурпуреа), сива чапја (Ардеа ци- Голема бела чапја нацреа), голема бела чапја (Егретта алба), мала бела чапја (Егретта гарзетта), …

ЧАПЈИ Прочитај »

ЧАПОВСКИ, Иван

ЧАПОВСКИ, Иван (с. Пожарско, Воденско, 12. Ⅹ 1936) – поет, романсиер, публицист. Завршил Орото „Чифте чамче“ во сценска изведба на Ансамблот „Танец“Филозофски факултет во Скопје. Како новинар работел во редакциите на весниците „Вечер“ и „Нова Македонија“, а како режисер во РТВ Скопје. Бил главен уредник и директор на …

ЧАПОВСКИ, Иван Прочитај »

ЧАРАКЧИЕВ

ЧАРАКЧИЕВ (Кожаров), Асен (Неврокоп, 19. Ⅶ 1911 – Неврокоп, 19. Ⅺ 1988) – припадник на македонското НОД во Пиринскиот дел на Македонија. Член на ВМРО(Об) (1931). На судскиот процес (1936), заедно со сестра му Мара Димитрова-Петрова и другите судени, изјавил дека е Македонец по националност, а не Бугарин. …

ЧАРАКЧИЕВ Прочитај »

ЧАРДАК

ЧАРДАК (СОФА, ПОТОН, ОТВОРЕН И ЗАТВОРЕН) – просторија на катот формирана со специфична организација на просториите. Има различна намена, во зависност од климатските услови, економската состојба на имателот, конфесионалната припадност и периодот на градбата. Служи за комуникација, како простор за работа и за одмор (за спиење преку лето), …

ЧАРДАК Прочитај »

ЧАРШИ

ЧАРШИЏАМИЈА (Прилеп, 1475) – подигната од Хаџи Хусеин, син на Абдулах. Има правоаголна основа со димензии 20,25 х 11,30 м, скромна внатрешна декорација и минаре високо 25 м, градено во неколку фази. Тремот бил изграден во сред. на ⅩⅠⅩ в. Се наоѓа во руинирана состојба. ЛИТ.: Арх. К. …

ЧАРШИ Прочитај »

ЧАУЛЕ, Киро

ЧАУЛЕ, Киро (Охрид, 17. Ⅲ 1918 –Скопје, 3. Ⅲ 1983) – новинар, учесник во НОБ од 1941 г. Про-должувајќи ја семејната револуционерна традиција (син е на илинденскиот војвода Петар Чауле), уште како младинец се определува за Националноослободителното движење. Бил командант на Осмата велешка бригада (1944), член на првиот …

ЧАУЛЕ, Киро Прочитај »

ЧАУЛЕВ, Петар

ЧАУЛЕВ, Петар (Охрид, 1880 – Милано, 23. ⅩⅠⅠ 1924) – учител, револуционер, учесник во Илинденското востание. Се школувал во Охрид и Битола, учителствувал во Охридско. Бил организатор на револуционерните комитети во Охридско, Преспанско и Леринско (1899). Во Илинденското востание бил војвода и раководител на Охридскиот револуционерен комитет, во …

ЧАУЛЕВ, Петар Прочитај »

ЧАУСИДИС, Никос

ЧАУСИДИС, Никос (Ташкент, Узбекистан, 17. Ⅶ 1959) – археолог, унив. професор. Студиите ги Никос Чаусидис завршува во 1984 г. на Катедрата за историја на уметноста и археологија на Филозофскиот факултет во Скопје, каде што ги завршува и магистерските студии (1992). Стручното издигање го почнува со истражување на археолошките …

ЧАУСИДИС, Никос Прочитај »

ЧАУШЕВ, Боро

ЧАУШЕВ, Боро (Неготино, 6. Ⅺ 1917 – Скопје, 22. Ⅱ 2001) – припадник на работничкото и на комунистичкото движење пред војната, учесник во НОБ, генерал. Член на Спортското друштво „Вардар“ во Неготино (1936– 1939). Член на СКОЈ и на КПЈ (од 1940) и на МК на КПЈ за …

ЧАУШЕВ, Боро Прочитај »

ЧАЧАНСКИ, Крсте

ЧАЧАНСКИ, Крсте (с. Драслајца, Струшко, 25. Ⅸ 1949 – Струга, 13. Ⅱ 2003) – поет, раскажувач, романсиер. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Бил директор на Домот на културата во Струга. Вистинската книжевна афирмација ја доживеал со расказите и романите. Патилата и црнилата на македонскиот човек, судбината на откорнатикот, …

ЧАЧАНСКИ, Крсте Прочитај »

ЧАШКА

ЧАШКА – село во Велешко. Се наоѓа на крајниот јужен дел на Бањичко Кале, од левата страна на р. Тополка, на надморска височина од околу 240 м. Преку регионален пат е поврзано со Велес. Има 1.471 ж., од кои 1.425 се Македонци и 44 Срби. Населението се занимава …

ЧАШКА Прочитај »

ЧАШУЛЕ, Коле

ЧАШУЛЕ, Коле (Прилеп, 2. Ⅲ 1921) – раскажувач, романсиер, драмски писател, публицист и дипломат. Средно образование завршил во Битола, потоа студирал медицина во Белград, но по окупацијата на Југославија од страна на германските окупатори, се враќа во родниот град, каде што учествува во подготовката и кревањето на Антифашистичкото …

ЧАШУЛЕ, Коле Прочитај »

ЧАШУЛЕ, Слободан

ЧАШУЛЕ, Слободан (Скопје, 27. Ⅸ 1945) – новинар, општественик, политичар и државник. Дипломирал филологија и докторирал на Понтифицискиот католички универзитет во Лима (Перу). Со новинарство почнал во Телевизија Скопје (1965), уредник на Дописништвото на Танјуг за Македонија, потоа дописник од Перу, Бразил и Мексико. Во периодот 1990–1994 г. …

ЧАШУЛЕ, Слободан Прочитај »

ЧЕВРЕВСКИ, Данчо

ЧЕВРЕВСКИ, Данчо (Скопје, 17. Ⅴ 1951) – актер и продуцент. На филм дебитира во 1975 г. во историскиот спектакл „Атентатот во Сараево“, но најквалитетните остварувања ги постигнува по успешната улога на младиот Стеван во спектаклот „Најдолгиот пат“. Од другите улоги посебно се истакнува интерпретацијата на ликот на младиот …

ЧЕВРЕВСКИ, Данчо Прочитај »

ЧЕВРЕСКА, Стефка Михајлова

ЧЕВРЕСКА, Стефка Михајлова (Скопје, 5. Ⅺ 1927) – физиолог, унив. професор. Мед. ф. завршила во Скопје. На Институтот за физиологија при Мед. ф. е од 1956 г. Работела во областа на ендокринологијата. Била шеф на Катедрата и продекан на Мед. ф. Коавтор е на практикум по физиологија. Д. …

ЧЕВРЕСКА, Стефка Михајлова Прочитај »

ЧЕЈКОВСКА, Вера

ЧЕЈКОВСКА, Вера (Скопје, 16. Ⅹ 1954) – физичар и сеизмолог, доктор на физички науки, поет и есеист. Основно училиште и гимназија завршила во Кавадарци (1973), а потоа дипломирала применета физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје (1979) и магистрирала на студии по физика на внатрешноста на Земјата на Геофизичкиот …

ЧЕЈКОВСКА, Вера Прочитај »

ЧЕЛЕБИ, Исхак

ЧЕЛЕБИ, Исхак (Исхак ќ елеби), (Скопје, 1493 – Дамаск, 1537) – турски поет од средновековната диванска литература. Бил професор на медресите во Скопје, Серез, Едрене, Бурса. Ја завршил највисоката османска медреса Сахн во Истанбул. Бил мудерис-соработник на истата медреса. На многу места бил кадија. Литературниот опус опфаќа: еден …

ЧЕЛЕБИ, Исхак Прочитај »

ЧЕЛЕНКА

ЧЕЛЕНКА – невестински украс за на глава, изработен од чаталесто дреново дрво, обвиткано со шарени крпи. Се придржувала на главата со ремче под гушата, а со други ремчиња се прикачувала за рамото на горната облека. Од неа се спуштале Челенка надолу низи од пари или монистра што ѕвонеле …

ЧЕЛЕНКА Прочитај »

ЧЕЛИКУ, Емин Калош

ЧЕЛИКУ, Емин Калош (с. Црвица, Кичевско, 13. Ⅱ 1951) – поет, раскажувач, романсиер, драмски писател и писател за деца. Основно образование завршил во родното место, а образованието го продолжил во Учителската школа во Скопје. Студирал книжевност и дипломирал на Филозофскиот факултет во Приштина. Еден период работел како учител …

ЧЕЛИКУ, Емин Калош Прочитај »

ЧЕЛИЧНИ МОСТОВИ И КОНСТРУКЦИИ

ЧЕЛИЧНИ МОСТОВИ И КОНСТРУКЦИИ. Кај нас датираат од крајот на ⅩⅠⅩ в., кога се во изградба двете железнички линии: СкопјеСолун и СолунБитола. Позначајни мостови се: на р. Вардар во Скопје, Градец и Удово, на р. Црна во Стоби и на р. Бошава во Д. Капија (најдолг мост, 171 …

ЧЕЛИЧНИ МОСТОВИ И КОНСТРУКЦИИ Прочитај »

ЧЕЛОПЕК

ЧЕЛОПЕК – село во Гостиварско. Се наоѓа во горнополошката рамнина, од десната страна на р. Вардар, на надморска висина од околу 500 м. Со Гостивар е поврзано со локален асфалтен пат. Тоа е населено со Албанци, чиј број е во постојан пораст. Во 1953 г. во него живееле …

ЧЕЛОПЕК Прочитај »

ЧЕМЕРСКИ-ЈАНУШ, Ангел

ЧЕМЕРСКИ-ЈАНУШ, Ангел (Кавадарци, 31. Ⅲ 1923 – Скопје, 18. Ⅺ 2003) – економист, комунистички деец, првоборец и државник. Бил член на СКОЈ (1938), секретар на Бирото на СКОЈ во Трговската академија во Битола (1940), член на МК на СКОЈ во Кавадарци (1942–1943) и на КПЈ (1942), а потоа …

ЧЕМЕРСКИ-ЈАНУШ, Ангел Прочитај »

ЧЕМЕРСКИ, Глигор

ЧЕМЕРСКИ, Глигор (Гиче) (Кавадарци, 9. Ⅲ 1940) – сликар, особено значаен претставник на новата фигурација во шеесеттите години, заслужен за афирмацијата на македонската култура во светот. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Бел-град (1965). Во штафелајното сликарство создава експресионистички дела, проникнати со поет-ски реализам и фантастика („Лудата …

ЧЕМЕРСКИ, Глигор Прочитај »

ЧЕМПРЕС

ЧЕМПРЕС (КИПАРИС) (Цупрессус Л., фам. Цупрессацеае) – род со 10-15 вида зимзелени дрвја од Северната хемисфера. Леторастите се покриени со ситни, спро- Г. Чемерски: „Охриѓанки“ (1997) Медитерански чемпрес тивно поставени лушпести листови, на напречниот пресек четвороаголни. шишарките се колку орев, одрвенети. Во РМ се култивираат следниве видови: Ц. …

ЧЕМПРЕС Прочитај »

ЧЕМРЕН

ЧЕМРЕН – средновековен град/ тврдина кај влезот на Црна Река во Мариово. Единствените изворни вести се зачувани кај биографот на Стефан Душан, кој вели дека градот Чемрен потпаднал под српска власт истовремено со српското освојување на градовите Охрид и Прилеп, при Душановиот воен налет на југ (1334). ЛИТ.: …

ЧЕМРЕН Прочитај »

ЧЕМЧЕВ, Вангел

ЧЕМЧЕВ, Вангел (Лаки) (Воден, Егејскот дел на Македонија, Р.Гр., 4. Ⅳ 1937) – филмски и телевизиски монтажер, режисер и сценарист. Во „Вардар филм“ се вработува во 1959 г. како асистент-монтажер. Како монтажер на игран филм дебитира со филмот „Македонска крвава свадба“ (1967). Реализирал повеќе од 100 филма, од …

ЧЕМЧЕВ, Вангел Прочитај »

ЧЕПИНЧИЌ, Мирослав

ЧЕПИНЧИЌ, Мирослав (Стари Трг, 18. Ⅳ 1941) – филмски критичар и телевизиски режисер. По дипломирањето на Филозофскиот факултет во Скопје, се занимава со филмска критика и публицистика. Извесен период работи во Македонската телевизија како режисер, а од 1984 г. до пензионирањето работи во Кинотеката на Македонија, каде систематски …

ЧЕПИНЧИЌ, Мирослав Прочитај »

ЧЕПРЕГАНОВ, Методие Василев

ЧЕПРЕГАНОВ, Методие Василев (Штип, 28. Ⅵ 1936) – невропсихијатар, редовен проф. на Мед. ф. во Скопје. Мед. ф. завршил во Скопје (1964) и се вработил на Нервната клиника (1964–2001), каде што бил и директор (1988– 1995). Специјализирал (1968) и докторирал (1984) од областа на неврофизиологијата. Еден од најеминентните …

ЧЕПРЕГАНОВ, Методие Василев Прочитај »

ЧЕПРЕГАНОВ, Михаил

ЧЕПРЕГАНОВ, Михаил (Штип, 8. Ⅲ 1929) – град. инж., ред. проф. на Градежниот факултет во Скопје (од 1984 до пензионирањето во 1989 г.) по групата предмети Организација, технологија и економика на градбата. Специјализирал монтажна станбена изградба во СССР (1966). Пред изборот за доцент (1974) работел во Заводот за …

ЧЕПРЕГАНОВ, Михаил Прочитај »

ЧЕПРЕГАНОВ, Тодор

ЧЕПРЕГАНОВ, Тодор (Штип, 20. Ⅸ 1955) – историчар, научен советник и директор на Институтот за национална историја во Скопје. Основно училиште завршил во Штип, гимназија во Скопје, а дипломирал на Филозофскиот факултет (Група историја, 1979). Откако се вработил како асистент во ИНИ (1979), магистрирал на тема „Одгласот на …

ЧЕПРЕГАНОВ, Тодор Прочитај »