ЅВЕРОВИ

ЅВЕРОВИ (Царнивора) – ред грабливи животни од класата цицачи (Маммалиа). Познати се 250 вида, а во Македонија се среќаваат 13 вида, систематизирани во 10 рода и четири фамилии. Фамилијата на кучињата (Цанидае) кај нас е претставена со три вида: волк (Цанис лупус), шакал или чакал (Цанис ауреус) и лисица (Вулпес вулпес). Фамилијата мечки (Урсидае) е претставена со еден вид, кафена мечка (Урсус арцтос). Од фамилијата куни (Мустелидае) се регистрирани седум

Прочитај »

ЅВИНГАЛКИ или ЧИНКИ

ЅВИНГАЛКИ или ЧИНКИ (Фрингиллидае) – голема фамилија мали птици од подредот птици-пејачки (Осцинес), специјализирани за исхрана со различни типови семиња. Во Македонија има 11 вида, од кои два само презимуваат кај нас, додека другите се задржуваат преку целата година. ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св.

Прочитај »

ЅВОНЕЦ

ЅВОНЕЦ -. звучна направа со конусен облик, излеана од бронза. Произведува исклучиво еден тон, кој никогаш не бил во функција на музицирањето во македонската музичко-фолклорна практика. Ѕвонецот има само функција на сигнал, кога е врзан на вратот на домашните животни (кози, крави Ѕвончиња или ждребиња). Со иста функција се употребува како училишно ѕвонче, со кое се означуваат почетоците и завршувањата на часовите. ЛИТ.: Д-р Александар Линин, Народните музички инструменти во

Прочитај »