СОКОЛ

СОКОЛ (Фалцонидае) – птица од фамилијата мали до средно голе
ми птици од редот птици-грабливки (Фалцониформес); добри и брзи летачи што го ловат пленот во лет. Поделени се во две групи: вистински соколи и ветрушки. Во Македонија од вистин

ските соколи се
Сокол
присутни 6 вида, а од ветрушките 3 вида.
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.