СПОМЕНИЦИ

СПОМЕНИЦИ: Продор, Карловац, Хрватска; Крава, Карловац, Хрватска; Стрелање, Леуново, кај Гостивар; На македонските рудари, Македонска Каменица; Народниот херој Вера Јоциќ, Македонска Каменица; Македонскиот партизански одред „Кораб“, Ново Село, кај Гостивар; Благое Паровиќ, Риека, Хрватска; Кирил Пејчиновиќ-Тетоец, Тетово; Иљо Антевски-Смок, Тетово; На обработувачите на силекс, Кратово; Светите браќа Кирил и Методиј, Охрид; Мајка Тереза, Скопје; Мајка Тереза, Нирнберг, Германија; Кочо Рацин, Велес; Милтон Манаки, Битола; Рафаел Алберти, Гарачико, Тенерифе, Канарски Острови; Скопје ’63, Скопје; Симфонија на мирот, Скопје; Светите браќа Кирил и Методиј, Белград, Србија; Свети Климент Охридски, Охрид; Раце на пријателството, Нирнберг, Германија; Петре Прличко, Велес; Јустинијана Прима, на Правниот факултет, на Универзитетот Св. Кирил и Матодиј, Скопје; Панко Брашнаров, Велес; Архиеписко
пот Доситеј, Скопје; Људевит Гај, Загреб, Хрватска; Свети Кирил, во базиликата Сан Клементе во Рим, Италија; Мајка Тереза, Ватикан; Мајка Тереза, Загреб, Хрватска; спомен-обележја на наши истакнати личности, на Градските гробишта Бутел во Скопје: Лазар Колишевски, Акад. Михајло Апостолски, Претседателот Борис Трајковски, Акад. Димитар
Митрев и др.
ЛИТ.: Анте Поповски: Томе Серафимовски (мапа), НИП „Ѓурѓа“, Скопје, мај 1998; Цветан Грозданов: Томе Серафимовски, ТНИД „Ѓурѓа“, Скопје, 2000; Станислав Живковиќ: Томе Серафимовски & Скулптуре и цртежи, Српска академија наука и уметности, Београд, 2002; Ферид Мухиќ:
Томе Серафимовски & Портрети / Томе Серафимовски – Портраитс, ТНИД „Ѓурѓа“, Скопје, 2003; Томе Серафимовски & Биобиблиографија / Томе Серафимовски – Биобиблиограпхѕ, Македонска академија на науките и уметностите, Фондација Трифун Костовски / Мацедониан Ацадемѕ оф Сциенцес анд Артс, Трифун Костовски Фоундатион, Скопје/ Скопје, 2005; Цветан Грозданов:
Духовноста и преродбата & скулптури, цртежи, „Македонска ризница“, Куманово, 2005; Мажуран Суботиќ, Весна: Томе Серафимовски, Хрватска академија знаности и умјетности & Глиптотека, Загреб, 2008. Е. Ал.

Владимир Серафимоски