МИРКОВСКИ, Љупчо

МИРКОВСКИ, Љупчо (Скопје, 27. Ⅱ 1958) – аранжер и композиЉупчо Мирковски тор. Димпломирал труба на ФМУ во Скопје. Од 1978 г. е член на Танцовиот оркестар на МРТ. Како ав-тор првпат се појавил на фестивалот Младина ‘74 (Суботица). Почнал да аранжира во 1977 г. Оттогаш напишал околу 170 композиции и 350 аранжмани за познати популарни песни. Пишувал музика за театарски претстави (15) и телевизиски серии (2). Бил уметнички директор на Макфест и на Националниот избор за детска Евровизија. Учесник на голем број фестивали во странство. М. Кол. Бистрица Миркуловска