МАРКОВСКИ

МАРКОВСКИ (КАРАДАК), Иван (Охрид, 16. Ⅶ 1946) – сатиричар, автор на радиоемисии, ТВ Иван Марковски (Карадак) серии и театарски (кабаретски) претстави. Вработен во Радио Скопје од 1978 г. Станува уредник во Редакцијата за хумор и сатира. Автор е на хумористичната емисија „Хикирику“ што се емитува на програмата над 25 години. За телевизијата ги работел сериите: „Камчевци“, „Агенција осамени срца“ и „Битолски лакрдии“, како и телевизиските драми: „Цвеќе на карпата“, „Алф од Ново Лисиче“, „Кафулето на Гене“ и др. Објавил неколку книги со сатирични песни, афоризми и епиграми. Ј. Ф. Нешо Марковски