МАГДОНОС .

МАГДОНОС . (Петроселинум хортенсе Хоффм.) – двегодишно градинарско растение, во првата година формира корен и лисна розета, во втората цветни стебла и семе. Потекнува од Средна и од Јужна Ев-Мавровското Езеро зиме ропа. Има два вариетета: лиснат (вар. фолиосум) и коренест (вар. туберосум). Богат е со минерални материи, витамини С, Б и 12 етерични мас-ла, кои на ја-Магдонос дењето му даваат специфичен вкус и арома. Се употребува како додаток и зачин во многу јадења. Д. Ј.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *