АДМИРАЛ

Адмирал, дневна пеперуга АДМИРАЛ (Ванесса
аталанта Л.) – дневна пеперуга. Средно
голема, со устен апарат за лижење. Се храни
со нектар и растителни сокови. Лета многу
живо, по сончеви и цветни ливади. Се
појавува од мај до октомври. Распространета
е низ цела Европа. Во Македонија е
забележана како лета поеди
нечно.ЛИТ.: Јосеф Тхурнер, Дие
Лепидоптеренфауна Југослањисх Мазедониенс.
И. Рхопалоцера, Грѕпоцера унд Ноцтуидае,
Посебно издание, Ацта. Мус. Мац. Сци. Нат.,
Скопје, 1964; Лионел Г. Хиггинс анд Норман
Д. Рилеѕ, А фиелд гуиде то тхе Буттерфлиес
оф Бритаин анд Еуропе, Лондон анд Гласгоњ,
1970; Паул Сцхеидер – Предраг Јакšиц, Дие
Тагфалтер вон Југослањисцх Мазедониен
Дурина (Рхопалоцера унд Хеспериидае),
Мüнцхен, 1990. В. Т. К. – М. Кр.
Али Ахмад
Саид Есбер
Адонис