Tag: И

ИБИСИ

ИБИСИ (Тхрескиорнитхидае) – средно големи мочварни птици од ре-дот на штрковидни птици (Цицонииформес). Во Европа се присутни два вида кои се среќаваат и кај нас. Тоа е блескав ибис (Плегадис фалцинеллус) и чапја лажичарка (Плателеа леуцородиа). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал …

ИБИСИ Прочитај »

ИБРАГИМОВ, Могамед

ИБРАГИМОВ, Могамед (Махачкала, Дагестан, Руска Федерација, 22. Ⅵ 1974) – боксер. Настапувајќи за Азербејџан станал двократен европски првак. Тој е државјанин на Македонија (од 1997). Настапувал за БК „Бучим – Јака” од Радовиш. Настапил за репрезентацијата на Македонија на Светското првенство во Техеран (Иран, 1998) и освоил сребрен, …

ИБРАГИМОВ, Могамед Прочитај »

ИБРАИМИ, Јашар

ИБРАИМИ, Јашар (7. Ⅶ 1919) – политичар. Бил учесник во НОБ (од 1942) како заднински активист. По Ослободувањето бил секретар на МК на КПМ во Дебар, претседател на Градскиот народен одбор во Дебар, секретар на Обласниот народен одбор во Гостивар, организационен секретар на Околискиот комитет на КПМ во …

ИБРАИМИ, Јашар Прочитај »

ИБРАИМОВСКИ, Аки

ИБРАИМОВСКИ, Аки (Штип, 1922 – Скопје, 2000) – падобранец, инструктор и тренер на Аероклубот во Скопје, основоположник на падобранскиот спорт во РМ. Го организирал основањето и првиот настап на 7 македонски клуба (1949). Бил повеќекратен првак на НРМ, шампион (1952, 1954 и 1956 во скок со задршка), вицешампион …

ИБРАИМОВСКИ, Аки Прочитај »

ИБРАХИМ, Беди

ИБРАХИМ, Беди (Ибрахим, Беди) (Скопје, 5. Ⅱ 1959) – скулптор, унив. професор. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје (1985), каде што е и професор. Член е на групата „Зеро”. Самостојно излагал во Скопје, Сараево, Истанбул. Учесник на Истанбулското биенале (1997). Создава со природни материјали инсталации со …

ИБРАХИМ, Беди Прочитај »

ИВАН Ⅱ Асен

ИВАН Ⅱ Асен (?–1241) – бугарски цар (1218–1241), владетел на Второто Бугарско Царство, најистакнат претставник на фамилијата Асеновци. Водел политика на лавирање меѓу Латинското Царство, епирската држава и Римската курија. По победата над војската на солунскиот цар Теодор Ⅰ Ангел во битката кај Клокотница (1230) завладеал територии од …

ИВАН Ⅱ Асен Прочитај »

ИВАНДЕН – РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ

ИВАНДЕН – РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ -. еден од поголемите летни христијански православни празници во чест на раѓањето на свети Јован Крстител (7 јули/24 јуни). Се празнува со многу обичаи, верувања и песни поврзани со билките. Верувањето дека сонцето на тој ден играло или се превртувало три …

ИВАНДЕН – РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ Прочитај »

ИВАНДЕН РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ

ИВАНДЕН – РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ -. еден од поголемите летни христијански православни празници во чест на раѓањето на свети Јован Крстител (7 јули/24 јуни). Се празнува со многу обичаи, верувања и песни поврзани со билките. Верувањето дека сонцето на тој ден играло или се превртувало три …

ИВАНДЕН РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ Прочитај »

ИВАНИЌ, Иван

ИВАНИЌ, Иван (Бачко Градиште, 1867 – ?) – правник, српски дипломат и публицист. Дипломирал на Правниот факултет во Будимпешта. Бил српски вицеконзул во Битола (1899) и извесен период секретар на српскиот конзулат во Солун. Во времето на Втората балканска војна (1913) бил службеник во военото Прес-биро на српската …

ИВАНИЌ, Иван Прочитај »

ИВАНОВ-ЅИНГО, Љубисав

ИВАНОВ-ЅИНГО, Љубисав (с. Трновац, Кратовско, 8. XI 1936) – рударски геолог, стопанственик, Љубисав Иванов -Ѕинго општественик и политичар. Дипломирал на Рударско-геолошкиот факултет во Белград, по што се вработил во рудникот „Силекс” (со само 60 вработени). Како генерален директор (над 35 години), го издигнал во РЕК „Силекс“ со фабрики …

ИВАНОВ-ЅИНГО, Љубисав Прочитај »

ИВАНОВ, Благоја

ИВАНОВ, Благоја (Скопје, 4. Ⅱ 1931) – раскажувач, романсиер, есеист, критичар, драмски автор. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Бил соработник, уредник и главен уредник на Културниот сектор на Радио Скопје, директор на Телевизија Скопје и професор на Факултетот за драм-ски уметности. Бил уредник на списанието „Млада литература” и …

ИВАНОВ, Благоја Прочитај »

ИВАНОВ, Георги

ИВАНОВ, Георги (Марко Лерински; Геројски) (Котел, Бугарија, 1862 – с. П’теле, Леринско 15. Ⅶ 1902) – деец и војвода на ТМОРО, Бугарин. Бил подофицер и офицер во бугарската армија (1883-1895), а потоа се вклучил во чета на ВМОК во Македонија, но се разочарал и се вратил во армијата. …

ИВАНОВ, Георги Прочитај »

ИВАНОВ, Драган

ИВАНОВ, Драган (с. Рајчиловци, Босилеград, Србија, 27. Ⅴ 1939) – град. инж., ред. проф. на Градежниот факултет во Скопје (од 1981 до пензионирањето во 2004 г.) по предмети од областа на бетонските и армирано-бетонските конструкции. Магистрирал во областа на земјотресното инженерство (1971). Како истражувач, учествувал во истражувањето, проектирањето, …

ИВАНОВ, Драган Прочитај »

ИВАНОВ, Ѓорге

ИВАНОВ, Ѓорге (Валандово, 2. Ⅴ 1960) – универзитетски професор, политолог. Основно и средно образование завршил во родното место. Дипломирал (1982), магистрирал (1994) и докторирал (1998) на Правниот факултет во Скопје на тема „Демократијата во поделените општества, со посебен осврт на Република Македонија“. Избран за асистент (1995), за доцент …

ИВАНОВ, Ѓорге Прочитај »

ИВАНОВ, Зоран

ИВАНОВ, Зоран (Скопје, 14. Ⅹ 1949) – новинар. Завршил Факултет за новинарство, соработник во Радио Скопје (1974), новинар, уредник, коментатор во Македонското радио, во Македонската телевизија и во „Утрински весник”. Соработувал во повеќе електронски и печатени медиуми. Прв директор на Македонската информативна агенција (МИА). Автор на двотомната книга …

ИВАНОВ, Зоран Прочитај »

ИВАНОВ, Јован Миланов

ИВАНОВ, Јован Миланов (Скопје, 4. Ⅴ 1935 – Скопје, 3. IX 1993) – офталмолог, проф. на Мед. ф. По завршувањето на Мед. ф. (1960) и специјализацијата по офталмологија (1965), работел на Очната клиника во Скопје. Докторирал во Белград (1979), примариус станал во 1981 г., а од 1986 г. …

ИВАНОВ, Јован Миланов Прочитај »

ИВАНОВ, Јордан Костадинов

ИВАНОВ, Јордан Костадинов (с. Илинденци, Горноџумајско/Благоевградско, РБ, 9. XI 1932) – учител, борец за националните права на Македонците во Пиринскиот дел на Македонија, еден од лидерите на ОМО „Илинден” во Благоевград. За организирањето и Јордан Костадинов Иванов раководењето на група Македонци за борба за национални права и слободи …

ИВАНОВ, Јордан Костадинов Прочитај »

ИВАНОВ, Јордан Николов

ИВАНОВ, Јордан Николов (ќустендил, 6. Ⅰ 1872 – Софија, 29. Ⅶ 1947) – бугарски филолог, литературен историчар, археолог, фолклорист и етнограф, член на БАН (од 1909). Дипломирал словенска филологија на Високата школа во Софија (1892) и специјализирал во Лозана, швајцарија (1892-1894). Бил професор во гимназијата во Сливен (1894-1898) …

ИВАНОВ, Јордан Николов Прочитај »

ИВАНОВ, Марко

ИВАНОВ, Марко (с. Галеор, Кајларско, 20. Ⅵ 1877 – Софија, 16. Ⅻ 1933) – кајларски војвода на ТМОРО. Првин бил курир и доставувач на оружје на ТМОРО. Во Илинденското востание учествувал во ослободувањето на Клисура (4. Ⅷ 1903) и Невеска (12. Ⅷ 1903). Не успеал да го спречи …

ИВАНОВ, Марко Прочитај »

ИВАНОВ, Михаил

ИВАНОВ, Михаил (Прилеп, 19. Ⅷ 1864 – Софија, 19. Ⅷ 1924) – лекар-бактериолог. Дипломирал на Медицинскиот факултет во Цирих (1891), по што работел како воен лекар во Софија (1891-1892). Во Германија специјализирал бактериологија кај Роберт Кох (1893) и кај И. И. Мечников и Е. Ру при Пастеровиот институт …

ИВАНОВ, Михаил Прочитај »

ИВАНОВ, Петар

ИВАНОВ, Петар (Отец Паисиј) (с. Митрашинци, Малешевско, 1866 – Рилски манастир, Бугарија, 1938) – монах, пунктов началник на МРО во Рилскиот манстир. Една година учел во духовна семинарија. Во Рилскиот манастир (1882) станал монах под името Паисиј (1885). Бил член на МРО (1895), близок со Г. Делчев и …

ИВАНОВ, Петар Прочитај »

ИВАНОВ, Славе

ИВАНОВ, Славе (Штип, 14. Ⅻ 1888 – Скопје, 1948) – припадник на ВМРО и на МФРО. Во Балканските војни бил секретар на војводата Иван Јанев-Брло. По Првата светска војна емигрирал во Бугарија, влегол во ВМРО и станал близок соработник на Т. Александров. Поради несогласувањето со Александров се повлекол …

ИВАНОВ, Славе Прочитај »

ИВАНОВ, Томислав

ИВАНОВ, Томислав (Прилеп, 1929 – 1993) – геолог. Дипломирал на Рударско-геолошкиот факултет во Белград (1954). Својата кариера ја започнал во Геолошкиот завод на СРМ. Во 1965 г. ја одбранил докторската дисертација на Рударско-геолошкиот факултет во Белград, на тема: „Металогенијата на јужниот дел на Вардарската зона” и бил избран …

ИВАНОВ, Томислав Прочитај »

ИВАНОВА-БАНЏО, Катерина

ИВАНОВА-БАНЏО, Катерина (Скопје, 27. Ⅰ 1922) – агроном. Во Скопје завршува основно образование и гимназија. Дипломира на Земјоделскиот факултет во Земун – Белград (1948). По дипломирањето, избрана за асистент по специјално земјоделство на Земјоделско-шумарскиот факултет, ИВАНОВИЌ Катерина Иванова-Банџо во Скопје. Хабилитира во 1960 г. и станува доцент по …

ИВАНОВА-БАНЏО, Катерина Прочитај »

ИВАНОВА, Олга

ИВАНОВА, Олга (Скопје, 2. Ⅲ 1939) – лингвист, македонист, специјалист од областа на дијалектологијата и пред сè ономастиката, научен советник во Институт за македонски јазик „К. П. Мисирков” (во пензија). Докторирала во 1980 како прв доктор по ономастика во Македонија. Била директор на Институтот. БИБ.: Месните имиња на …

ИВАНОВА, Олга Прочитај »

ИВАНОВИЌ, Радомир

ИВАНОВИЌ, Радомир (с. Смошча, Црна Гора, 28.Ⅷ 1936) – српски македонист, популарен во Македонија со широчината на своето македонозналство. Дипломирал југословенска литература и јужнословенски јазици на Филозофскиот факултет во Нови Сад. Член е на МАНУ од надворешниот состав. Почесен член на ДПМ. Повеќе од три децении е страстен …

ИВАНОВИЌ, Радомир Прочитај »

ИВАНОВСКИ-ПЛАНИНСКИ, Стоилко Николов

ИВАНОВСКИ-ПЛАНИНСКИ, Стоилко Николов (Ораов Дол, Велешко, 24. Ⅰ 1920 – Скопје, 10. Ⅴ 2003) – професор, припадник на младинското и на комунистичкото движење, учесник во НОБ, носител на Партизанска споменица 1941. Бил член на КПМ (од 1941), организатор на партизанското движење во Азот (Велешко) и борец на ВПО …

ИВАНОВСКИ-ПЛАНИНСКИ, Стоилко Николов Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Александар

ИВАНОВСКИ, Александар (Скопје, 21. Ⅱ 1937 – Скопје, 2. Ⅹ 2000) – новинар. Со новинарството почнал во Радио Скопје 1961 г. како студент на Правниот факултет. Продолжил во „Нова Македонија”, а од есента 1963 г. во првиот состав на новоформираниот весник „Вечер”, каде што останал 37 години – …

ИВАНОВСКИ, Александар Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Благоја

ИВАНОВСКИ, Благоја (Скопје, 28. Ⅱ 1921 – Скопје, 14. Ⅴ 1994) – композитор. Заедно со Смокварски и Македонски, бил еден од втемелувачите на современиот македонски симфонизам. Својот талент го најавил со композицијата „Разделба” (1948), но вниманието на вкупната музичка јавност во Македонија, па и пошироко, го свртел со …

ИВАНОВСКИ, Благоја Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Васил

ИВАНОВСКИ, Васил (с. Ловраде, Костурско, 1906 – Софија, 1991) – истакнат национален деец, револуционер, журналист, публицист и историограф (со псевдоним: Динко Динков, Бистришки). Со семејството протерани од Егејскиот дел на Македонија во Бугарија. Во Пловдив завршил прогимназија. Бил тутунски раВасил Ивановски ботник, синдикално и политички активен, а од …

ИВАНОВСКИ, Васил Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Владо

ИВАНОВСКИ, Владо (Охрид, 9. Ⅷ 1931) – историчар, научен советник и директор во ИНИ, истражувач на НОАБ, во пензија. Дипломирал (1956) и докторирал (1965) на Филозофскиот факултет (Група за историја) во Скопје на темата „Народноослободителната војна во Западна Македонија 1941-1944 г.” Првин бил кустос во Народниот музеј во …

ИВАНОВСКИ, Владо Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Гого

ИВАНОВСКИ, Гого (Скопје, 18. Ⅰ 1925 – Скопје, 15. Ⅻ 2004) – поет, раскажувач, преведувач. Завршил високо стручно образование. Работел како уредник во МРТ. Член на ДПМ од 1946. Иако недоволно вреднуван поет, има солиден придонес во развојот на современата македонската поезија. БИБ.: За новата пролет, поезија, Ск., …

ИВАНОВСКИ, Гого Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Димитар Василев

ИВАНОВСКИ, Димитар Василев (Прилеп, 24. Ⅴ 1928 – Скопје, 1. Ⅴ 1998) – спец. по социјална медицина и организација на здравствената дејност, редовен проф. на Мед. ф. (1988). Дипломирал медицина во Скопје (1954) и се усовршувал во школата за народно здравје „Андрија штампар” во Загреб (1965-1966). Магистрирал по …

ИВАНОВСКИ, Димитар Василев Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Ѓорѓи

ИВАНОВСКИ, Ѓорѓи (Скопје, 29. Ⅵ 1945) – физичар, ред. проф. (1987) на ПМФ. Дипломирал (1969) на Факултетот за физика во Харков, Украина, и одбранил кандидатска дисертација на Московскиот државен универзитет од областа на електроакустичните појави во металите (1973). Докторирал (1976) на ПМФ во Скопје со теза за појавите …

ИВАНОВСКИ, Ѓорѓи Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Иван

ИВАНОВСКИ, Иван (Дебар, 10. Ⅶ 1930) – поет, патописец, автор за деца, театралог. Неговата поезија е лирски дневник на катадневјето, минливоста и љубовта. Еден од основоположниците на македонската современа театарска критика. Работниот век го минал во Македонското радио. БИБ.: стихозбирки: Ветки од љубов, Ск., 1961; Варијации, Ск., 1963; …

ИВАНОВСКИ, Иван Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Јордан

ИВАНОВСКИ, Јордан (Куманово, 30. Ⅷ 1928 – Скопје, 6. Ⅴ 1975) – новинар. Со спортско новинарство почнал во почетокот на педесеттите години на ХХ в. Соработник на „Спорт”, главен уредник на „Спортски глас” (1952). Во „Нова Македонија” од 1953 г. соработник на Скопската и Внатрешно-политичката рубрика, подоцна коментатор. …

ИВАНОВСКИ, Јордан Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Методија

ИВАНОВСКИ, Методија (Менде) (Битола, 14. Ⅴ 1929 – Скопје, 1. Ⅰ 1995) – сликар и сценограф. Ги завршил Художествената школа и Педагошката академија во Скопје и студирал на Ликовната академија во Загреб. Работел како наставник во родниот град. Бил член на ДЛУМ (1952) и негов претседател (1988–1989), член …

ИВАНОВСКИ, Методија Прочитај »

ИВАНОВСКИ, Томислав

ИВАНОВСКИ, Томислав (Скопје, 9. Ⅹ 1947) – новинар. Правник, кој од 1971 г. ги минува сите новинарски скалила во НИП „Нова Македонија”: дописник од Софија (1985/89), помошник-главен уредник и шеф на Дневната редакција, коментатор за балканските состојби. Основач, директор и главен уредник на популарното Радио НОМА, главен уредник …

ИВАНОВСКИ, Томислав Прочитај »

ИВАНОСКИ, Орде

ИВАНОСКИ, Орде (Прилеп, 6. Ⅷ 1928) – историограф, учесник во НОБ (1944). Основно и прогимназијално образование завршил во Прилеп, средно во Загреб, а Филозофски факултет (Група за историја) во Скопје (1955). Истата година се вработил во Институтот за национална историја како асистент во Одделението за средниот век, за …

ИВАНОСКИ, Орде Прочитај »

ИВЕ

ИВЕ (Заштитници на Северна Грција) – антимакедонска и антикомунистичка грчка организација основана во Солун во 1941 г. од грчки офицери. ЛИТ.: Т. Мамуровски, Бугарската пропаганда во југозападна и централна Егејска Македонија 1941–1944, Скопје, 1989. Ст. Кис.

ИВЕЦ, Мануил

ИВЕЦ, Мануил (XI в.) – македонски благородник од познатата фамилија Ивец, роднина на прочуениот Самуилов војсководец Ивец, војсководец на Петар Делјан. Направил кариера на византискиот дворец, припаѓал на кругот на најдоверливите луѓе на царот Михаил Ⅳ (1034–1041). За време на востанието на Петар Делјан (1040– 1041) им се …

ИВЕЦ, Мануил Прочитај »

ИВИЌ, Павле

ИВИЌ, Павле (Павле ИвиÊ) (Белград, 1. Ⅻ 1924 – Белград, 19. IX 1999) – српски лингвист, славист, србокроатист, теоретичар на јазикот, историчар на јазикот, дијалектолог, редовен член на САНУ од 1978, член на МАНУ надвор од работниот состав (1986). Основач на српската школа за структурална, функционална лингвистика, автор …

ИВИЌ, Павле Прочитај »

ИГ, Кловис

ИГ, Кловис (Цловис Хугуес) (1851– 1907) – истакнат француски поет, политичар и борец. Зел учество во Париската комуна (1871) и станал нејзин член. Соработувал во демократски и социјалистички весници и списанија. Во својата поезија ги истакнувал социјалните неправди и култот кон слободата на народите. Автор е на повеќе …

ИГ, Кловис Прочитај »

ИГЛОВРВ, БАРГАЛСКИ

ИГЛОВРВ, БАРГАЛСКИ (Алѕссум баргаленсе Мицевски) – локален ендемит во флората на РМ од фамилијата Брассицацеае (Цруциферае) (крстоцветни растенија). Откриен од Кирил Мицевски во околината на Штип – клисурата на реката Брегалница, Овче Поле и кај Богословец. Именуван по називот Баргала (старото име на Штип). Се развива на палеогени …

ИГЛОВРВ, БАРГАЛСКИ Прочитај »

ИГЛОВРВ, ГЕВГЕЛИСКИ

ИГЛОВРВ, ГЕВГЕЛИСКИ (Алѕссум гевгелиценсис Мицевски) – локален ендемит во флората на РМ од фамилијата Брассицацеае (крстоцветни растенија). Се развива на силикатна геолошка подлога во под-ножјето на планината Кожуф – с. Серменин, с. Негорци и с. Хума. Вл. М.

ИГЛОВРВ, ДЕБАРСКИ

ИГЛОВРВ, ДЕБАРСКИ (Алѕс-сум дебаренсис Мицевски) – ендемит во флората на РМ од фамилијата Брассицацеае (крстоцветни растенија), опишан од Кирил Мицевски. Познат само за околината на Дебар, клисурата на Црн Дрим, кај село Отишани. Вл. М. ИГЛОВРВ, КАВАДАРЕЧКИ

ИГНАТИЕВ, Николај Павлович

ИГНАТИЕВ, Николај Павлович (С.-Петербург, 29. Ⅰ 1832 – Круподерници, Киевска губернија, 3. Ⅲ 1908) – руски гроф, генерал и дипломат, панславист и претседател на Советот на Санктпетербуршкото словенско благотворно друштво (СПБСБД). Завршил генералштабна академија (1851). Откако стапил во дипломатска служба (1856), престојувал во Бухара и Кина (1857&1860), а …

ИГНАТИЕВ, Николај Павлович Прочитај »