ДОЛНЕНИ

ДОЛНЕНИ – село во Прилепско. Се наоѓа во источниот дел на Прилепско Поле, помеѓу железничката линија ВелесПрилеп и регионалниот пат Прилеп – Брод, на надморска висина од околу 660 м. Населено е со Македонци (375 ж.). Седиште е на општина што зафаќа површина од 41.243 ха, има 37 населени места со 13.568 ж. Населението се занимава главно со одгледување на тутун. Ал. Ст. Неолитска статуетка, Тумба, Долно Палчиште

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *