КОРМОРАНИ

КОРМОРАНИ (Пхалацроцораџ) – род средни по големина птици од фамилијата корморанови птици (Пхалацроцорацидае). Во Европа се присутни три вида од кои два се среќаваат и кај нас: голем корморан (Пхалацроцораџ царбо) и мал корморан (Пхалацроцораџ пѕгмеус).ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Мелпомени Корнети