ЕСПАРЗЕТА

ЕСПАРЗЕТА -. (Онобрѕцхис сатива Лам.; Онобрѕцхис вициаефолиа Сцоп.) – фам. Фабацеае. Познати се 126 вида. Кај нас се одгледува обичната еспарзета (Онобрѕцхис сатива Лам. или Онобрѕцхис вициаефолиа Сцоп.) Повеќегодишен и повеќеоткосен вид. Се одгледува за: зелена исхрана, сено, силажа, сенажа, растително брашно и е доста медоносна. Во Република Македонијае создадена сорта под името „Македонка”. П. Ив.