ГИНЗБЕРГ, Ален

ГИНЗБЕРГ, Ален (Аллен Гинсберг) (Њу Џерси, 3. Ⅵ 1926 – Њујорк, 6. Ⅳ 1997) – поет од САД. Пред да студира на Колеџот Колумбија, работел како мијач на садови, морнар, заварувач итн. Со објавувањето на Рев во 1957 станува духовен водач на младите (бит-генерација) во Америка. Патувал по целиот свет на читања и има играно во два филма. Добитник е на БИБ.: Сенвички реалности, 1963; Планетарни вести, 1968; Падот на Америка, 1972; Празно огледало, 1948; Рев и други песни, 1956; Кадиш, 1960. ЛИТ.: Поезија, Ск., 1986. П. Гил.