ЌЕРИМИ, Веби

ЌЕРИМИ, Веби (Куманово, 8. Ⅴ 1955) – актер, режисер и педагог. Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје 1979 г. Од 1980 г. е професор по Актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Тетово. РЕЖИИ: „Човекот што ја виде смртта со свои очи“, „Полицајци“, „Социјалистичка Ева“, Волпоне“ и други. УЛОГ: Енрик Ⅳ во „Енрик“; Арнолд во „школо за жени“; Луда во „Крал Лир“ и други. Р. Ст. Оливера ќорвезироска ЌОРВЕЗИРОСКА, Оливера