ЅВИНГАЛКИ или ЧИНКИ

ЅВИНГАЛКИ или ЧИНКИ (Фрингиллидае) – голема фамилија мали птици од подредот птици-пејачки (Осцинес), специјализирани за исхрана со различни типови семиња. Во Македонија има 11 вида, од кои два само презимуваат кај нас, додека другите се задржуваат преку целата година. ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.