ЃУРЃИЦ

ЃУРЃИЦ -. христијански православен празник, посветен на светиот великомаченик Георгиј Победоносец (16/3 XI). Бидејќи Ѓурѓовден (6 В/23 Ⅳ) е во пролет, кога празниците не се празнуваат со домашни служби, со името на св. Георгиј има уште два празника во есен: Ѓурѓиц (16/3 XI) и св. Ѓорѓи посен (9. Ⅻ/26. XI). Овој празник е востановен во чест на обновувањето и осветувањето на храмот „Свети Георгиј” во Лида Палестинска, каде што било пренесено и неговото тело. ЛИТ.: Лазар Мирковић, Хеортологија, Београд, 1961; Св. вмч. Георгиј. Подготвил прота ст. Методи Лазаревски, Скопје, 2000, 28. М. Кит. скиот музеј во Сараево и раково