ЃУРАНЕЦ, Марио

ЃУРАНЕЦ, Марио (Загреб, 31. Ⅶ 1907 – Загреб, 7. Ⅰ 2004) – оперски певец, тенор, првенец на Операта на МНТ. Во текот на својот ангажман во МНТ (1957–1965) остварил повеќе од 10 главни улоги од кои позначајни се: Радамес (Аида), Марио Каварадоси (Тоска), Самсон (Самсон и Далила), Манрико (Трубадур), Флорестан (Фиделио), Отело, Дон Карлос, Едгардо (Лучија ди Ламермур), Туриду (Кавалерија рустикана), Миќа (Еро од оној свет). Ф. М.