ШУМКОВСКИ, Јован

ШУМКОВСКИ, Јован (Скопје, 18. И 1962) – сликар, професор на Факултетот за ликовни уметности, значаен за промените во македонската уметност во постмодер-Јован шумковски за ликовни уметности во Скопје. Самостојно излагал во Скопје, Белград, Брисел, Њујорк, Стокхолм. Учествувал на биеналето во Сао Паоло (1994) и во Венеција (2001). Во сликите, објектите и инсталациите го практикува методот на деконструкција на моде-лите и на значењата на јазикот на модерната уметност. Л. Н.