ШТУКИ

ШТУКИ (Есоцидае) – фамилија слатководни грабливи риби од ре-дот штуковидни риби (Есоциформес), која вклучува само еден род, претставен со пет видови, од кои еден се среќава и кај нас – штуката (Есоџ луциус). ЛИТ.: М. Беазлеѕ, Гуиде то Фресхњатер Фисх оф Бритаин анд Еуропе, Лондон; Ј. Цривелли, Тхе Фресхњатер фисх ендемиц то тхе Нортхерн Медитерранеан Регион, Тоур ду Валат Публицатион, 1996; М. Наумовски, Рибите во Македонија, Скопје, 1995; С. Георгиев, Клуч за одредување на рибите (Остеицхтѕес) и змијорките (Цепхаласпидоморпха) во Република Македонија, Скопје, 1998. Св. П. – В. Сид.