ШТРКОВИ

ШТРКОВИ (Цицониидае) – фами
лија крупни птици со долги нозе и со долг клун, кои се хранат со водоземци, риби и со други мали водни организми. Во Европа се присутни два вида, кои се среќаваат и кај нас: бел штрк (Ци

штркови во гнездото
цониа цицониа) и црн штрк (Цицониа нигра).
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атласофтхе Бирдсофтхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982.
Св. П. – В. Сид.
Јосип Јурај
штросмаер