ШТИПАЛКИ

ШТИПАЛКИ (Цобитидае) – фамилија мали риби од редот краповидни риби (Цѕприниформес), со многу издолжено тело, вретенесто или странично сплеснато. Штипалка Во Македонија се регистрирани шест видови, кои припаѓаат на два рода. ЛИТ.: М. Беазлеѕ, Гуиде то Фресхњатер Фисх оф Бритаин анд Еуропе, Лондон; Ј. Цривелли, Тхе Фресхњатер фисх ендемиц то тхе Нортхерн Медитерранеан Регион, Тоур ду Валат Публицатион, 1996; М. Наумовски, Рибите во Македонија, Скопје, 1995; С. Георгиев, Клуч за одредување на рибите (Остеицхтѕес) и змијорките (Цепхаласпидоморпха) во Република Македонија, Скопје, 1998. Св. П. – В. Сид.