ЧАПЈИ

ЧАПЈИ (Ардеидае) – фамилија средно големи птици од редот штрковидни птици (Цицонииформес), од кои во Македонија се присутни осум видови: воден бик или букавец (Ботаурус стелларис), пурпурна чапја (Ардеа пурпуреа), сива чапја (Ардеа ци-Голема бела чапја нацреа), голема бела чапја (Егретта алба), мала бела чапја (Егретта гарзетта), гривеста чапја (Ардеола раллоидес), ноќна чапја (Нѕцтицораџ нѕцтицораџ) и мал воден бик или мал букавец (Иџобрѕцхус минутус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атласофтхе Бирдсофтхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Иван Чаповски