ЦРЕША, ДИВА

ЦРЕША, ДИВА .(Церсус авиум Моенцх., Прунус авиум Л., фам. Росацеае) – евроазиски вид. Големо дрво со широка, пирамидална круна, листовите се издолжено елип-Диви цреши тични, цветовите бели, врз долги дршки, а плодовите црни, ситни цреши, со горчлив вкус. Во РМ има општа распространетост како единечна примеса во дабови и во букови шуми. Ал. Анд. Црешовото топче во Воениот музеј во Истанбул