ХУСАМЕДИН-ПАШИНА ЏАМИЈА

ХУСАМЕДИН-ПАШИНА ЏАМИЈА (Штип, ⅩⅤⅠ в.) – споменик на културата. Кај христијаните позната како црква „Св. Илија“. Има квадратна основа засводена со купола и трем на четири столба, покриен со три мали куполи. Припаѓа на еднопросторниот селџучки тип на џамии. Заштитни интервенции биле извршени во текот на 1959 г. Во дворот се наоѓа турбе на Мејдин Баба. ЛИТ.: Р. Петковски, Хусамедин пашина џамија во Штип, 1983; Киел, М., Соме литтле-кноњн монументс оф Оттоман Туркисх Арцхитецтуре ин тхе Мацедониан провинце, Студиес он тхе Оттоман арцхитецтуре оф тхе Балкан, вариорум 1990. Др. Ѓ.