ХИБИСКУС

ХИБИСКУС .(Хибисцус сѕриацус Л., фам. Малвацеае) – листопадна грмушка од Азија, со триделни листови, грубо назабени. Цветовите се крупни, ѕвонести, со обоени венчеливчиња (виолетови, црвени, бели). Плодот е чушка. Многу декоративен вид, покрај другото, се користи и за живи Расцветан хибискус огради. Ал. Анд.