ХАЏИСКИ, Александар

ХАЏИСКИ, Александар (Струмица, 1947) – писател. Во текот на 1966 г. ја напушта Македонија и три години живее во Франција, а од 1969 се населува во САД. Пишува на англиски. Го објавил премиерно во САД својот прв роман „Бескрајно патување“ (Оклахома Сити, 1981), кој набргу е преведен на српски јазик во Белград и на македонски во Скопје. Ја фокусира во својата проза преселничката траума. Г. Т. ХАЏИТАШКОВИЌ, Григорие