УТКИ, ВИСТИНСКИ

УТКИ, ВИСТИНСКИ (Стригидае) – голема фамилија ноќни грабливи птици од редот на утковидните птици (Стригиформес), со цврсто и збиено тело, голема тркалеста глава и со крупни очи. Во Македонија се регистрирани 9 видови, Утка (Атхене ноцтуа) кои припаѓаат на 7 рода: бувови (Бубо), шумски ушести утки (Асио), ќукови (Отус), домашни кукумјавки (Атхене), пернатоноги кукумјавки (Аеголиус), мали кукумјавки (Глауцидиум) и безушести утки (Стриџ). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.