ТРПЧЕСКИ, Симон

ТРПЧЕСКИ, Симон (Скопје, 18. Ⅸ 1979) – пијанист, унив. профессор. Дипломирал на ФМУ во Скопје (Б. Романов, 2002), каде што и магистрирал (Б. Романов, 2004). Од 2002 г. е професор на оваа институција. По лауреатството на Светскиот милениумски натпревар во Лондон (2000), реализирал исклучително активна и успешна меѓународна концертна кариера. Настапувал во рецитали и како солист на најреномирани оркестри во Лондон, Њујорк, Париз, Сиднеј, Стокхолм, Хонг Конг и др. Во 2003 г. ја доби наградата Најуспешен млад уметник (Ѕоунг Артист Ањард) на Кралското филхармониско здружение од Лондон. Сн. Ч.-Ан. шабан Трстена