ТРКАЧИ

ТРКАЧИ (Царабидае)– тврдокрилни инсекти. Имаат долги нозе со кои брзо се движат (трчаат), по што го добиле и името. Се хранат со мекотели, црви и со инсекти. Имаат развиени клештести вилици со кои го зграпчуваат пленот. Ова е голема фамилија. Во светот се познати 24.000 видови. Во Македонија се пот-Тркач врдени 346 таксони, од (Царабус гигас Цреутз) кои,77 се ендемични. Најпознат е големиот црн тркач (Царабус гигас Цреутз.), карактеристичен грабливец по силниот одбранбен механизам. Во опасност, од задниот дел на абдоменот испушта пареална течност со силна киселост. ЛИТ.: Божидар Дровеник, Хеинз Пекс., Цаталогус Фаунае Царабиден дер Балканландер (Цолеоптера : Царабидае). Цолеоптера Сцхњанфелдер Цолеоптерологисцхе Миттелунген, Сцхњанфелд, 1994; Владимир Крпац, Бранислава Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундерпројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 23-30; Група автори, Цоунтрѕ Стадѕ фор биодиверситѕ оф тхе Републиц оф Мацедониа (фирст натионал репорт), Скопје, 2003. В. Т. К.– М. Кр.