ТРАЈАН

ТРАЈАН (Ⅺ в.) – четвртиот син на царот Јован Владислав. Со мајка му Марија и еден дел од царското семејство лично го пречекал Василиј Ⅱ во Охрид (летото во 1018), по што бил дел од триумфалната поворка. Неговата лоза се етаблирала во Византија – ќерката Марија и внуката Ирина се ородиле со семејствата Дука и Комнени.
ЛИТ.: С. Пириватрич, Самуиловата дÍржава, обхват и характер, София, 2000. Б. Петр.
Борис
Трајанов

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *