ТОМА СЛОВЕНОТ

ТОМА СЛОВЕНОТ (? – 823) –
служел во малоазиската византиска војска. Во времето на Лав Ⅴ подигнал селско антииконоборско востание. Бил прогласен за цар од антиохискиот патријарх со поддршка на калифот Мамун, по што отишол во Тракија и го опсадил Цариград (ⅩⅠⅠ 821 – пролетта на 823). Царот Михаил Ⅱ со помош на Омуртаг ја отфрлил опсадата, Тома бил заробен и погубен.
ЛИТ.: Б. Застерова, Дејинѕ Бѕзанце, Праха, 1992;
И. Божилов – В. ГÓзелев, История на средновековна БÍлгария Ⅶ–ⅩⅣ век, София, 1999. Б. Петр.

Георги Томалевски

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *