ТИБЕРИЈ

ТИБЕРИЈ – римски цар (14–37), прв цар од династијата Јулии-Клавдии (14–68), искусен војсководец и дипломат. Вршел брутални убиства во Империјата. По смртта на синот Друс (23), власта му ја препуштил на преторијанецот А. Сејан (подоцна го убива). Се повлекол на островот Капри (26) од каде што царувал. ЛИТ.: Д. Ц. А. Схоттер, Тибериус Цаесар. Лондон, 1992; Б. Левицк, Тибериус тхе Политициан, Лондон, 1976; Т. Њиедеманн, Тхе Јулио-Цлаудиан Емперорс, Ад 14-70, Дуцкњортх, 1989. Б. Петр.