ТЕТРЕБИ

ТЕТРЕБИ (Тетрао) – род релативно големи птици од фамилијата тетреби (Тетраонидае), од кои во Македонија се среќаваат два вида: голем тетреб (Тетрао урогаллус) и мал или лирест тетреб (Тетрао тетриџ). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П.– В. Сид.