ТАНЕВСКА, Мими

ТАНЕВСКА, Мими (Скопје, 17. Ⅲ 1956) – актерка и педагошки Мими Таневска работник. Дипломирала на Отсекот за актерска игра на ФДУ во Скопје (1984). Член е на Драмата на МНТ (1985–1999), а потоа работи во ФДУ во Скопје. Освен на матичната сцена, настапувала и на сцените низ Републиката. УЛОГ: Флејтиската („Кланица“), Грета („Македонски состојби“), Стојна („Глогов џбун“), Дорина („Тартиф“), Жената („Малограѓанска свадба“), Петунија („Ништо без Трифолио“), Цвета („Црна дупка“), Марта („Диес ираес“), Кастели Глембај („Глембаеви“), Љубов Андреевна („Вишнова градина“);, Јелица („Лажа и паралажа“) и др. Р. Ст. Јосиф Таневски