СТАОРЦИ

СТАОРЦИ (Раттус) – род мали цицачи од потфамилијата вистински глувци (Муринае), со должина на телото до 30 цм и тежина до 500 г. Во Република Македонијасе среќаваат два вида: Домашен домашен, црн или стаорец бродски стаорец (Раттус раттус) и стаорец скитник или сив стаорец (Раттус норвегицус). ЛИТ.: С. Петковски –Б. Крѕстуфек, Цицачи на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Мит-цхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В. Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лон-дон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.