СОМОВИ

СОМОВИ (Силуридае) – голема фамилија слатководни риби од ре-дот сомовидни риби (Силуриформес), од кои во Македонија е регистриран еден вид: сом (Силурус гланис). ЛИТ.: М. Беазлеѕ, Гуиде то Фресхњатер Фисх оф Бритаин анд Еу-Сом ропе, Лондон; Ј. Цривелли, Тхе Фресхњатер фисх ендемиц то тхе Нортхерн Медитерранеан Регион, Тоур ду Валат Публицатион, 1996; М. Наумовски, Рибите во Македонија, Скопје, 1995; С. Георгиев, Клуч за одредување на рибите (Остеицхтѕес) и змијорките (Цепхаласпидоморпха) во Република Македонија, Скопје, 1998. Св. П. – В. Сид. Алберт Сониксен