СМРДИВРАНИ

СМРДИВРАНИ (Цорациидае) – фамилија птици од редот сивоврановидни птици (Цорацииформес), со цврсто градено тело и клун. Во Европа и кај нас е присутен само еден вид смрдиврана (Цора-Смрдиврана циас гаррулус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Смрдлика