СМОКОВИ

СМОКОВИ (Цолубридае) – голема
фамилија змии, во која се вклучени најголем дел од европските змии, со должина од 10 350 см. Во Европа се среќаваат 24 видови, а кај нас 11 ви

дови, меѓу кои и две полуотровници (мачја змија – Телесцопус фаллаџ и длабочелен смок
– Малполон монспессуланус).
ЛИТ.: Е. Н. Арнолд, А Фиелд Гуиде то тхе Рептилес анд Ампхибианс оф Бритаин анд Еуропе, Лондон, 2002. Св. П. – В. Сид.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *