СЛАВЕИ

СЛАВЕИ (Лусциниа) – род на најдобри појни птици од фамилијата дроздови (Турдидае). Кај нас се регистрирани три вида: синогушка (Лусциниа свецица), славеј (Лусциниа мегаринцхос) и северен славеј (Лусциниа лусциниа). ЛИТ.: Бирдс ин Еу-Славеј ропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Петко Славејков