СИНАГОГА ЕЛ КАЛ ДЕ ЛОС МОНАСТИРЛИС

СИНАГОГА ЕЛ КАЛ ДЕ ЛОС МОНАСТИРЛИС (Солун, 1928) – еврејски храм. Била една од најубавите синагоги во Солун, изградена од Евреите од Битола доселени по Првата светска војна (околу 150 семејства). За изградбата на храмот главен донатор било семејството Ароести. Таа е единствената синагога во Солун што во Втората светска војна останала неоштетена, но ограбена. Германците однеле с“ што било вредно, вклучувајќи ја и богатата библиотека. Синагогата е активна, се одржуваат служби за членовите на Битолската еврејска заедница. ЛИТ.: Марк Цохен, Ласт Центурѕ оф а Сепхардиц Цоммунитѕ. Тхе Јењс оф Монастир 1839–1943, Нењ Ѕорк, 2003. Ј. Нам.