СВРАЧИЊА

СВРАЧИЊА (Ланиидае) – фамилија мали грабливи птици од подредот птиципејачки (Осцинес), од која во Македонија се регистрирани 5 видови: црвеногрбо свраче (Ланиус цоллурио), црвеноглаво свраче (Ланиус сенатор), белочелно свраче Црвеногрбо свраче (Ланиус нубицус), мало сиво свраче (Ланиус минор) и големо сиво свраче (Ланиус еџцубитор). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.