СВИЊА, ДИВА

СВИЊА, ДИВА (Сус сцрофа) – крупен цица£ од редот парнокопитни (Артиодацтѕла), со цврсто градено тело, со кратки нозе и со издолжена глава која завршува со конусо-видна рилка. Во Македонија е широко распространета во ридско планинските региони. ЛИТ.: С. Петковски – Б. Крѕстуфек, Цицачина Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Митцхелл–Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В.Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.