СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЦИОНИСТИЧКИТЕ ЖЕНИ

СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЦИОНИСТИЧКИТЕ ЖЕНИ (ЊИЗО – Њоман’с Интернатионал Зионист Организатион) – филијала во Скопје. Основана (1932) за да развива образовна и хуманитарна дејност. При основањето сите членки од Еврејското женско здружение преминале во Организацијата. ЛИТ.: Ѓорѓи Цолев Димовски, Битолските Евреи, Битола, 1993; Марк Цохен, Ласт Центурѕ оф а Сепхардиц Цоммунитѕ. Тхе Јењс оф Монастир 1839-1943, Нењ Ѕорк, 2003. Ј. Нам.