СВЕТИ АХИЛ

СВЕТИ АХИЛ“ – темелите од црквата се наоѓаат во близина на катедралата „Св. Софија“, по улицата што води кон Горна порта. Ова е единствена црква во Охрид посветена на св. Ахил Лариски, чиј култ го негува Охридската автокефална црква. Можеби своевремено оваа мала црква била параклис на катедралата „Св. Софија“. С. Ц. на ⅩⅣ в., Јован Теоријан. Во црквата е сочуван и оригиналниот дрвен иконостас од средината на ⅩⅣ в., како и резбаните царски двери од почетокот на ⅩⅤⅠⅠ в. Црквата „Св. Ахил“ на островот Ахил, Мала Преспа (Ⅹ в.)