РУЈНИЦА, МЛЕЧКА

РУЈНИЦА, МЛЕЧКА (Лацтариус делициосус (Л.: Фр.) С.Ф. Граѕ) – многу чест вид габа во боровите шуми во Македонија, каде што понекогаш се јавува масовно. Лесно е препознатлива по портокаловата боја и по млекото. Се собира за јадење, но и за откуп. М. К.