РУСИ, Исо

РУСИ, Исо (Скопје, 26. Ⅴ 1951) – новинар, издавач и главен и одговорен уредник на неделникот „Лоби“. Соработувал во „Млад борец“ (1971), „Пулс“ уредник во „Фокус“ (1996/2000). Во периодот 1982/91 дописник на неделникот „Данас“ (Загреб), имал колумна на „Саботна борба“, пишувал за „Дело“ (Љубљана). Објавувал ана-Исо Руси лизи за меѓуетничките односи на Балканот во ИЊПР (Лондон), Алтернативната информативна мрежа, опиниони во „Њу јорк тајмс“ и „Вол стрит џорнал“, колумнист на „Коха Диторе“ (до 1999). Медиа координатор во Сорос фондацијата (1992/1996). Б. П. Ѓ. Љутви Руси