РОВЧИЦИ

РОВЧИЦИ (Сорицидае) – најбројна фамилија релативно ситни животинки од редот инсектојадни цица£и (Инсецтивора), кои по надворешен изглед наликуваат на глувците, а се разликуваат по издолжената муцка и по нежното крзно. Во Македонија се присутни седум видови: шумска ров£ица (Сореџ аранеус), мала ров£ица (Сореџ минутус), водна ров£ица (Неомѕс фодиенс), блатна ров£ица (Неомѕс аномалус), полска ров£ица (Цроцидура леуцодон), градинарска ров£ица (Цроцидура суавеоленс) и џуџеста ровчица (Сунцус етрусцус). ЛИТ.: С. Петковски –Б. Крѕстуфек, Цицачи на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Митцхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В. Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.