РИБАРЧИЊА

РИБАРЧИЊА (Алцединидае) – фамилија мали птици од редот сивоврановидни птици (Цорацииформес), тесно поврзани со водните биотопи. Во Европа е присутен само еден вид, кој се среќава и кај нас рибарче (Алцедо Рибарче атхис). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „Бирд Лифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.