РЕНЕ од Монс

РЕНЕ од Монс (?–1204) – учесник во Четвртиот крстоносен поход (1202–1204), управник на Солун (1204). При судирот помеѓу императорот Балдуин Фландриски и маркизот Бонифациј МонфератГеолошка карта на Република Македонија Педолошка карта на Република Македонија ски (во летото на 1204), императорот го оставил во Солун како командант на тамошниот гарнизон. Починал пред Бонифациј Монфератски да дојде во Солун. ЛИТ.: Гуиллауме де Виллехардоуин, Ла цонљуете де Цонстантинопле, Ⅱ, éд. Е. Фарал, Парис, 1939. К. Аџ. Михаил Ренџов