РАКОВИ, ЖАБРОНОГИ

РАКОВИ, ЖАБРОНОГИ (Бранцхиопода) – најпримитивни рецентни видови ракови. Живеат во слатки води, со исклучок на некои видови во морските води. Обично ги населуваат малите темпорални води. Опфаќаат околу 800 видови, различни по големина (од микроскопски до 10 цм). Во Македонија оваа поткласа е застапена со 105 видови, подредени, во зависност од градбата на черупката, на 4 редови: вилински ракчиња (Аностраца), 7 видови, од кои, ви-дот Цхироцепхалус пелагоницус Петковски е ендемичен; полноглавести ракчиња (Нотостраца), 2 вида; школкести ракчиња (Цонцхостраца), има 3 видови и кладоцери (Цладоцера), 93 видови, од кои, Алона смирнови Петковски & Флосснер е ендемичен вид на Охридското Езеро. ЛИТ.: Огнјанка Поповска-Станковиц, А цонтрибутион то а беттер кноњледге оф трхе Мицрофауна (Ротаториа, Цопепода анд Цладоцера) оф Стенје Марсх, Фолиа балц., Инст. Писц., Скопје, 1971, 3(1): 1–8; Владимир Крпац анд Бранислава от јазик и македонската јазична традиција. Во 1944 г., во знак на протест, ги напуштил редовите на ЕЛАС и со Воденскиот македонски баталјон преминал во Вардарскиот дел на Македонија. Бил учесник во Граѓанската војна во Грција (1946–1949) и член на раководството на НОВ (одговорен за Агитпроп). По Граѓанската војна во Грција (1949), обвинет од КПГ како „титоист“, бил испратен во сибирските логори. По нормализирањето на односите помеѓу СССР и Југославија се вратил во Македонија. ЛИТ.: Егејска Македонија во НОБ, Ⅵ, 1949, Скопје, 1983; С. Киселиновски, Македонски дејци (ⅩⅩ век), Скопје, 2002. Ст. Кис. Македонскиот репрезентативец Кире Лазаров на Светското првенство во ракомет што се одржа во Загреб, Р Хрватска (2009) го зазеде првото место во светот за најмногу постигнати голови на сите времиња. Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундерпројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 23–30. В. Т. К. – М. Кр. Павле Раковски